Onbewerkt en plantaardig

Zo word je gezond oud volgens meneer en madam doktoor

https://www.hln.be/fit-en-gezond/zo-word-je-gezond-oud-volgens-meneer-en-madam-doktoor-drie-artsen-van-boven-de-70-geven-hun-insidertips~ada65ea9/

Samenvatting van het artikel
In dit artikel worden tips gegeven om gezond ouder te worden door drie artsen. Een tip die door één van hen wordt aangehaald is de volgende: “Eet zoutarm en vermijd te veel koolhydraten en zetmeel. Een stuk vlees of vis met flink wat groenten is de perfecte maaltijd.”

Waarom moeten we dit artikel kritisch bekijken?
Een heleboel informatie omtrent voeding wordt tegenwoordig de wereld ingestuurd, zodat mensen niet goed meer weten wat ze moeten geloven. Jammer genoeg is heel veel van die informatie niet wetenschappelijk onderbouwd. Dat we snelle suikers zoveel mogelijk moeten vermijden in het dagelijks voedingspatroon, klopt volledig. Dat we zetmeel en koolhydraten moeten vermijden, is niet wetenschappelijk aangetoond. Er zijn heel wat studies aan voorafgegaan om uiteindelijk te besluiten dat zeker 55% van onze energie-inname uit koolhydraten zou moeten bestaan. Complexe koolhydraten bevatten heel wat vezels, dewelke onmisbaar zijn voor een goede darmgezondheid, een stabiele bloedsuikerspiegel en een verzadigd gevoel. Vezels zijn belangrijke voedingsstoffen voor onze gezonde en onmisbare darmbacteriën. Een gezonde darmflora komt steeds meer onder de aandacht gezien de preventieve rol bij overgewicht en obesitas, metabool syndroom, cardiovasculaire aandoeningen, maar ook bij depressie (Du et al., 2020; Tang et al., 2017; Torres-Fuentes et al., 2017). Ten tweede is het aanraden van vlees en vis niet meer van deze tijd. De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven, die in 2017 gelanceerd werd, geeft ook aan om meer plantaardig te eten. Bewerkt en rood vlees hebben een enorme impact op de darmbacteriën en verhogen door het maken van schadelijke verbindingen in de darmen het risico op darmkanker (Abu-Ghazaleh et al., 2020). Wit vlees en vis bevinden zich in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek, er zijn dus namelijk geen aantoonbare positieve of negatieve effecten voor de gezondheid. We kunnen concluderen dat het advies dat gegeven wordt in het artikel ingaat tegen de wetenschappelijke literatuur en dat het beter zou zijn om voedingsmiddelen vanuit de donkergroene zone van de voedingsdriehoek, namelijk plantaardige voedingsmiddelen.

Bronnen:
Abu-Ghazaleh, N., Chua, W. J., & Gopalan, V. (2020). Intestinal microbiota and its association with colon cancer and red/processed meat consumption. Journal of gastroenterology and hepatology, 10.1111/jgh.15042. Advance online publication. https://doi.org/10.1111/jgh.15042

Du, Y., Gao, X. R., Peng, L., & Ge, J. F. (2020). Crosstalk between the microbiota-gut-brain axis and depression. Heliyon, 6(6), e04097. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e04097

Tang, W. H., Kitai, T., & Hazen, S. L. (2017). Gut Microbiota in Cardiovascular Health and Disease. Circulation research, 120(7), 1183–1196. https://doi.org/10.1161/CIRCRESAHA.117.309715

Torres-Fuentes, C., Schellekens, H., Dinan, T. G., & Cryan, J. F. (2017). The microbiota-gut-brain axis in obesity. The lancet. Gastroenterology & hepatology, 2(10), 747–756. https://doi.org/10.1016/S2468-1253(17)30147-

Auteur: Evelien Mertens, Vlaams Plantaardig Diëtist

© 2021 Vlaamse Plantaardige Diëtisten

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Instagram