Zet regelmatig kolen op het menu. Deze zijn een weldaad voor je lichaam!
Witte kool bevat vele polyfenolen. Twee polyfenolen in deze kool zijn pinoresinol en lariciresinol, die vallen onder de lignanen. Lignanen zouden volgens wetenschappers helpen tegen kanker (1, 2) en cardiovasculaire problemen (3). Ook bevat witte kool rijkelijk glucosinolaten. Met name thiocyanaat wordt er veel in aangetroffen.Thiocyanaat werkt als een krachtig antioxidant (4) en is antibacterieel (5).
AdlercreutzH. Lignans and human health. Critical reviews in clinical laboratory sciences. 2007; 44(5-6):483-525.
Buck K,ZaineddinAK, Vrieling A, Linseisen J, Chang-Claude J. Meta-analyses of lignans and enterolignans in relation to breast cancer risk. The American journal of clinical nutrition. 2010; 92(1):141-53.
VanharantaM, Voutilainen S, Rissanen TH, Adlercreutz H, Salonen JT. Risk of cardiovascular disease-related and all-cause death according to serum concentrations of enterolactone: Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Archives of internal medicine. 2003; 163(9):1099-104.
Chandler JD, Day BJ. THIOCYANATE: Apotentiallyuseful therapeutic agent with host defense and antioxidant properties. Biochemical Pharmacology. 2012; 84(11):1381-1387.
DufourV, Stahl M, Baysse C. The antibacterial properties of isothiocyanates. Microbiology (Reading, England). 2015; 161(Pt 2):229-43.