Wist je dat er behalve vitamines en mineralen nog veel andere gezonde voedingsstoffen in groenten en fruit zitten?
Flavonoïden zijn een groep bioactieve verbindingen die veel voorkomen in voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong zoals onder andere fruit en groenten, maar ook noten en kruiden.
Flavonoïden zijn een diverse groep plantmetabolieten. Maar liefst meer dan 10.000 verbindingen zijn geïdentificeerdtot nu toe geïdentificeerd. Hun regelmatige consumptie wordt geassocieerd met een verminderd risico op een aantal chronische ziekten, waaronder kanker, hart- en vaatziekte en neurodegeneratieve aandoeningen. Flavonoïden hebben een antioxiderende, antivirale en antibacteriële werking. Verschillende wetenschappelijkestudies geven aan dat flavonoïden een gunstige rol spelen bij de preventie van ziekten en aandoeningen.
Bron: Kozłowska, A., & Szostak-Wegierek, D. (2014). Flavonoids–food sources and health benefits. RocznikiPanstwowegoZakladuHigieny, 65(2), 79–85.