Onbewerkt en plantaardig

Sojaproducten: consumeer met mate…

https://www.test-aankoop.be/gezond/voeding/voeding-en-voedingssupplementen/dossier/sojaproducten/risicos-en-voordelen-voor-je-gezondheid

https://www.test-aankoop.be/action/pers%20informatie/persberichten/2020/isoflavonen

 Samenvatting van de studie

Test Aankoop analyseerde 35 producten die soja bevatten. Over welke producten het precies gaat wordt niet echt iets gezegd. Uit die analyse blijkt dat een derde van de producten de limiet van het dagelijkse gehalte aan isoflavonen, zoals vastgesteld als aanvaardbaar of toelaatbaar door het Franse voedselagentschap ANSES, overschrijdt. Zorgwekkend zijn volgens Test Aankoop vooral de resultaten bij groeidranken op basis van soja voor kinderen van 1 tot 3 jaar.

 Waarom moeten we deze resultaten kritisch bekijken?

Een recente umbrella review van 2020 toonde aan dat er veel meer voordelen verbonden zijn aan de consumptie van soja dan nadelen. Uit meerdere reviews blijkt dat over het algemeen het consumeren van matige hoeveelheden traditioneel bereide en minimaal bewerkte sojaproducten kan leiden tot bescheiden gezondheidsvoordelen, terwijl de kans op nadelige gezondheidseffecten wordt geminimaliseerd. In realiteit is soja een kwaliteitsvolle plantaardige eiwitbron die alle essentiële aminozuren bevat. Het is een goede bron van vezels, onverzadigde vetten, B-vitamines, ijzer, calcium, zink. Het type vezel in soja is goed fermenteerbaar door de darmmicrobiota. Uit een uitgebreide review blijkt dat regelmatige consumptie van soja een significante daling zou geven in het risico op cardiovasculaire aandoeningen en beroerte, wat mogelijk te wijten is aan de positieve invloed van soja op het bloedlipidenprofiel (zowel cholesterol- als triglyceridenwaarden). Gunstige associaties werden ook gerapporteerd tussen sojaconsumptie en verschillende kankers. Voor vrouwen zou regelmatige consumptie van soja voordelen kunnen hebben op het vlak van post-menopauzale klachten zoals opvliegers, wat verklaard kan worden door de aanwezigheid van isoflavonen in soja. 

 Bron:

Zaheer, K., & Humayoun Akhtar, M. (2017). An updated review of dietary isoflavones: Nutrition, processing, bioavailability and impacts on human health. Critical reviews in food science and nutrition, 57(6), 1280–1293. https://doi.org/10.1080/10408398.2014.989958

Li, N., Wu, X., Zhuang, W., Xia, L., Chen, Y., Zhao, R., Yi, M., Wan, Q., Du, L., & Zhou, Y. (2020). Soy and Isoflavone Consumption and Multiple Health Outcomes: Umbrella Review of Systematic Reviews and Meta-Analyses of Observational Studies and Randomized Trials in Humans. Molecular nutrition & food research, 64(4), e1900751. https://doi.org/10.1002/mnfr.201900751

Auteur: Evelien Mertens, Vlaamse Plantaardige Diëtist

© 2021 Vlaamse Plantaardige Diëtisten

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Instagram