Onbewerkt en plantaardig
Plantaardige voeding is aan een opmars bezig en niet zonder reden. Maar helaas wordt vaak nog onterecht gedacht dat plantbased whole food (plantaardige hele/pure voeding) enkel weggelegd is voor mensen die in extreme maten met gezonde voeding of dierenrechten bezig zijn. Dat het een alles of niets verhaal is. Dit is echter niet zo. Plantaardige voeding kan voor iedereen een meerwaarde zijn, dus ook voor jou. Alle beetjes (en alle beestjes) tellen. Je hoeft dus niet opeens altijd plantaardig te eten (maar dat mag uiteraard wel) maar weet dat elke stap in de goede richting heel wat voordelen heeft. Ook al zet je er maar één. Doen dus!
1. Vaker of meer plantaardig eten eten is goed voor je gezondheid.
Plantaardige voeding betekent vaak meer groenten, fruit, zaden, pitten, peulvruchten… allemaal gezonde voedingsmiddelen die arm aan verzadigde vetten zijn en boordevol vitaminen en mineralen zitten. Meer vezels en minder verzadigd vet is uiteraard goed ter preventie van o.a. hart– en vaatziekten, diabetes type2, obesitas en zelfs enkele vormen van kanker. Een cadeau voor je gezondheid dat je jezelf niet mag ontzeggen. Of het nu om één plantaardige maaltijd meer per week gaat of om enkele (of alle) dagen in de week, dat bepaal je uiteraard helemaal zelf.
2. Hoe minder vlees je eet, hoe minder dierenleed er is.
Een kip, een varken, een koe of eender welk dier heeft zijn eigen karakter, zijn eigen gevoelens en zijn eigen bijzonderheden. Elk dier heeft recht op een leven waarin hij/zij zelf kan bepalen wanneer het staat of ligt, slaapt of wakker is. Elk dier heeft recht op buitenlucht en een veilige plaats om te rusten. Toch zijn er dieren die in hun korte leven nooit het zonlicht hebben mogen zien, die nooit meer dan een metalen kooi gezien hebben en nooit veiligheid hebben gekend. Hoe minder (vaak) we vlees eten, hoe minder dierenleed er zal zijn en hoe meer plaats er zal zijn om de dieren op een juiste manier te behandelen. Is een vegetarische levensstijl echt niets voor jou? Dat kan maar sta er op zijn minst even bij stil waar het vlees op jouw bord vandaan komt en of je het echt wel elke dag op je bord wilt hebben. Als iedereen vanaf nu één keer minder vlees per week zou eten, wat een verschil zou dit al zou geven? Kijk niet naar de anderen, begin bij jezelf. Wat kan jij doen?
3. Vaker plantaardige voeding op je bord is goed voor het milieu.
De kweek van dieren brengt ook veel mest met zich mee. Extreem grote hoeveelheden mest die kostbaar water en grond verzuren. Daarnaast stoot vee (met name runderen en varkens) zeer veel CO2 uit. Dus ook voor onze lucht is de grote vleesproductie geen goede zaak. Daarnaast wordt er om vee te laten grazen en voer te verbouwen jaarlijks gigantisch grote oppervlakten aan bossen gekapt. Deze grootschalige ontbossing is een ramp voor de dieren die er in leven maar is ook een aanslag op de longen van Moeder Aarde. We zijn al één long kwijt, hoe lang gaan we die andere long nog verder laten afsterven?
4. Vaker plantaardige voeding op je bord is een goede zaak voor onze medemens.
We leven in een wereld waar er elke dag kinderen en volwassenen sterven door voedselschaarste. Ze verhongeren. Er is te weinig water en voedsel voor iedereen. Maar eigenlijk is dat voedsel en water er wel. We kiezen er enkel voor om het voor de helft te geven aan vleesproductie in plaats van meer aan onze medemens. Om 1kg rundsvlees te produceren is er 10 tot 14 kilogram graan nodig. Met 1 kilo vlees kun je wat monden vullen maar met 10 kilogram graan zijn dat er heel wat meer. Ook is er voor diezelfde kilo vlees meer dan 15.000 liter water nodig. Over waterschaarste heb je vast al wel het een en ander gehoord de laatste tijd. Er zijn oplossingen.
5. Minder vlees in je winkelkar is beter voor je portemonnee.
Naast bovenstaande redenen is dit misschien maar een detail maar het is wel mooi meegenomen. Vlees en vleeswaren zijn niet goedkoop en zelfs duur in vergelijking met peulvruchten, seizoensgroenten -en fruit. Voor je favoriete hamburgermenu kun je heel wat plantaardige producten kopen. Als het om een spaarvarken gaat hebben we er niets op tegen dat je het vetmest!
Voordelen dus genoeg om vaker plantbased te eten. Je hoeft je eetpatroon daarom niet persé drastisch om te gooien en enkel te leven van sla en appelen. Minder dierlijke producten is vaak al een hele goede stap waar dier, mens en aarde je erg dankbaar om zijn. En zijn deze voordelen niet genoeg? Wel er is er nog eentje want wie onderduikt in de wereld van alle diverse plantaardige recepten ontdekt al heel snel dat plantaardige voeding ook gewoon keilekker is!
Auteur: Vivian Janssens-Brenninkmeijer
Vlaamse Diëtisten VZW
RP 0746.786.667
Rerum Novarumlaan 54
2300 Turnhout
RPR Antwerpen
afdeling Turnhout
info@vlaamsedietisten.be
www.vlaamsedietisten.be
© 2025 Vlaamse Plantaardige Diëtisten
Thema gemaakt door Anders Noren — Boven ↑