Onbewerkt en plantaardig
De Vlaamse Plantaardige Diëtisten vormen een werkgroep binnen de VZW Vlaamse Diëtisten.
Ons doel is om zowel het brede publiek als professionelen te informeren over gezond plantaardig eten, uiteraard wetenschappelijk onderbouwd zoals het diëtisten betaamt.
Een volledig plantaardig voedingspatroon is geschikt voor iedereen. Het werkt zowel preventief als curatief mits met een aantal voorwaarden rekening te houden. Daar zijn de Vlaamse Plantaardige Diëtisten expert in. Tevens is deze manier van eten het best voor onze medemens, het milieu, onze gezondheid en ieders portemonnee.
Onze werkgroep bestaat momenteel uit:
Evelien Mertens
Sinds jongs af ben ik gefascineerd door beweging en sport. Ik wist dan ook al snel dat ik lichamelijke opvoeding wilde gaan studeren. Aanvankelijk ben ik gestart met de bachelor in het secundair onderwijs: lichamelijke opvoeding en Nederlands. Na deze studie was mijn leergierigheid nog niet gestild, en ik wilde meer weten over bewegingswetenschappen. In 2011 ben ik afgestudeerd als master in de lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen, met als afstudeervariant fitheid en gezondheid. Ik merkte dat dit wel de richting was die ik wilde uit gaan. Mensen begeleiden naar een gezondere levensstijl zou echt mijn doel worden.
Het liep echter toch nog een beetje anders en mijn droom werd nog een beetje uitgesteld, aangezien ik in 2012 de kans kreeg om te starten met een doctoraat. Ik wou mijn wetenschappelijke kennis graag uitbreiden en heb in 2016 de titel van doctor in de bewegings- en sportwetenschappen (Vrije Universiteit Brussel) en doctor in de biomedische wetenschappen (KU Leuven) behaald.
Ik besloot om in 2016 te starten met de opleiding Bachelor in voedings- en dieetkunde. In 2018 ben ik dan afgestudeerd als gediplomeerd diëtist. Momenteel ben ik zelf nog veel met sport en voeding bezig. Ik ben ontzettend gepassioneerd door CrossFit en triatlon. Mijn doel als diëtist is om door middel van gepersonaliseerd voedingsadvies mensen te begeleiden naar een gezondere levensstijl. Ik volg zelf gedurende een 5tal jaar een plantaardig voedingspatroon en heb me nog nooit zo energiek gevoeld. De keuze om me aan te sluiten bij de werkgroep plantaardige diëtisten was dan ook snel gemaakt.
Annelies Moons
Ik studeerde af als arts aan de Universiteit Antwerpen in 1989. Vanuit mijn passie voor duiken en bewondering voor het mariene ecosysteem, kwam ik in de wereld van het dierenrechtenactivisme terecht de dag dat ik deelnam aan een internationale actie tegen dolfinaria in Brussel op 28 juni 2014. Dit was de aanzet van mijn wetenschappelijk onderzoek naar plantaardige voeding. Na 3 jaar literatuurstudie en de online opleiding Plant-based nutrition van professor Colin Campbell (Cornell University New York) was het mij duidelijk dat een goed uitgebalanceerd vetarm “whole food” plantaardig voedingspatroon (WFPV) samen met voldoende lichaamsbeweging en stressmanagement de sleutel is voor een optimale gezondheid. Mijn bijzondere interesse gaat uit naar het belang van een gezonde darmflora voor de mentale en fysieke gezondheid, voor een gezond immuunsysteem en het voorkomen van welvaartsziekten. De omschakeling naar biologische regeneratieve landbouw is niet alleen cruciaal voor de productie van hoogwaardig voedsel dat rijk is aan macronutriënten, vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere medicinale fytonutriënten, maar ook voor het vertragen van de klimaatopwarming en het herstel van de biodiversiteit. Een WFPV van jongs af aan biedt de beste garantie voor de preventie van welvaartsziekten in het latere leven.
Kristina Denissen
In 2005 studeerde ik af als psycholoog aan de Katholieke Universiteit Leuven, maar mijn echte passie lag altijd al in de voeding. Al van kinds af aan was ik bezig met koken en recepten aanpassen aan allergieën. Mede door de vele allergieën en intoleranties maakte ik al zeer vroeg ook de overstap naar een volledig plantaardig voedingspatroon wat in die jaren niet altijd evident was. Hoewel mijn vroegere collega’s en werkgevers dachten dat ik ooit een eigen eetplekje of foodtruck zou starten, besloot ik om terug naar de schoolbanken te gaan en me om te scholen tot diëtist.
Momenteel werk ik als zelfstandige diëtist met specialisaties in plantaardige voeding, allergie/intoleranties, prikkelbare darm en sportvoeding.
Door mijn psychologische achtergrond krijgen mijn consultaties meer diepgang. Mijn passie in koken en het aanpassen van gerechten komen verder tot hun recht tijdens mijn kookworkshops.
Mijn doel is om anderen te coachen, te motiveren en te inspireren richting een evenwichtig en volwaardig voedingspatroon en bij voorkeur (meer) plantaardig.
Tine De Greef
is een erkend diëtist met een grote interesse in plantaardige voeding en kinderen. Haar academische achtergrond omvat een master in Lichamelijke Opvoeding en bewegingswetenschappen, afstudeervariant fitheid en gezondheid (Vrije Universiteit Brussel) en een bachelor in Voeding- en Dieetkunde (Erasmus Hogeschool Brussel). Ze heeft haar kennis verder verdiept door een bijscholing in “Plant-Based Nutrition” (eCornell University) en een postgraduaat “Voeding van het jonge kind en de adolescent” (Thomas More – UCLL). Na haar studies heeft ze jarenlang de job van personal trainer en diëtist gecombineerd. Als plantaardig diëtist probeert ze haar bijdrage te leveren om mensen te motiveren, informeren en inspireren richting een duurzamere levensstijl en zo ook, een (meer) plantaardig voedingspatroon voor het hele gezin. Ze is aangesloten bij de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD) en bij de Vlaamse Plantaardige Diëtisten.
Vlaamse Diëtisten VZW
RP 0746.786.667
Rerum Novarumlaan 54
2300 Turnhout
RPR Antwerpen
afdeling Turnhout
info@vlaamsedietisten.be
www.vlaamsedietisten.be
© 2024 Vlaamse Plantaardige Diëtisten
Thema gemaakt door Anders Noren — Boven ↑