Onbewerkt en plantaardig

 

De Vlaamse Plantaardige Diëtisten vormen een werkgroep binnen de VZW Vlaamse Diëtisten.

Ons doel is om zowel het brede publiek als professionelen te informeren  over gezond plantaardig eten,  uiteraard wetenschappelijk onderbouwd zoals het diëtisten betaamt.
Een volledig plantaardig voedingspatroon is geschikt voor iedereen. Het werkt zowel preventief als curatief mits met een aantal voorwaarden rekening te houden. Daar zijn de Vlaamse Plantaardige Diëtisten expert in. Tevens is deze manier van eten het best voor onze medemens, het milieu, onze gezondheid en ieders portemonnee.

Onze werkgroep bestaat momenteel uit:

Vivian Janssens
onze secretaris

Ik studeerde in 2006 af als diëtiste aan de Plantijn Hogeschool in Antwerpen en werk sindsdien als zelfstandige diëtiste. In 2008 behaalde ik een diploma in het lesgeven om zo ook professionele voordrachten en lessen te kunnen geven. Zo heb ik naast mijn praktijk vanaf 2012, vier jaar lang lessen gezonde voeding gegeven voor vervoersmaatschappij De Lijn Antwerpen. Ik geef nu op regelmatige basis voordrachten over allerlei onderwerpen rond voeding voor verschillende bedrijven en organisaties.

Mensen een gezonder en fitter leven aanleren is mijn missie geworden en dat heeft zich nu ook vertaald in een boek: De dieetbijl begraven… Staak de strijd en kies jouw weg naar een gezonde levensstijl. 

Voeding is een wetenschap in beweging. Naast zelf lessen te geven, volg ik daarom uiteraard ook heel regelmatig bijscholingen. Van jonge puber af aan al ben ik overtuigd vegetariër en nu als professioneel ook helemaal overtuigd dat een plantaardige, pure voeding voor de mens en de natuur de beste keuze is. 

www.dietistevivian.be

Charline Adriaens
onze penningmeester

Hallo! Ik richt me als diëtist hoofdzakelijk op plantaardige voeding, maar mijn deur staat open voor iedereen die zijn of haar eetpatroon wil verbeteren. Wat we eten heeft een rechtstreeks effect op onze gezondheid en het is mijn missie om ie kennis verstaanbaar en praktisch met jou te delen. Daarnaast hanteer ik ook een anti-dieet benadering. Volgens de principes van intuïtief eten, help ik jou een goede relatie te ontwikkelen met jouw lichaam.  

Met hondenkattenpindakaas en een strand- of boswandeling kan je me instant gelukkig maken! 

Je kan bij mij terecht voor een persoonlijke begeleiding naar een gezonde eet- en levensstijl waarin je je energiek en positief voelt en dit allemaal zonder strikte regels en los van elke vorm van dieet. 

www.charlineadriaens.be

Joy Talloen

Mijn naam, Joy Talloen, is me echt op het lijf geschreven. Kleurrijk, vrolijk en spontaan sta ik in het leven. Mijn grootste passies zijn lekker plantaardig eten, muziek en wetenschap. Dat laatste verraadt de stiekeme nerd in mij. Ik zal dan ook nooit stoppen met bijleren! Ik ben nefrologisch diëtiste en diabeteseducator, maar denk ook graag out of the box. Zo ging ik bijvoorbeeld op onderzoek naar het effect van plantaardige voeding bij nierpatiënten. Voor mijn bachelorproef  combineerde ik dan weer het vegetarisch en mediterraan dieet voor het maken van een kookboek.       

www.mesics-evergem.be/dietiek

Elly Verhoeven

Hallo, Ik ben een sportieve dame ( triatlon), moeder van 2 tieners, zot van dieren en al 20 jaar zelfstandige diëtiste.   

Momenteel combineer ik dieetconsultaties met Nootzaak, een bedrijfje dat plantaardige artisanale koolhydraatanders( vezelrijk)  voeding ( vooral granola) op de markt brengten hiermee ook  een educatieve rol wil spelen naar iedereen die het wil horen 

Met de jaren is mijn specialisatie duidelijk geworden : Mensen helpen/begeleiden in welvaartsziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, obesitas.   

Mensen die zich fitter, zelfzekerder gaan voelen, medicatie die afgebouwd kan worden, of niet opgestart hoeft te worden: Daar slaat mijn hartje sneller van.   

Dit doe ik door betere inzichten te geven in de oorzaak van deze welvaartsziekten, en te begeleiden in de overgang naar een plantaardigere en vezelijkere voeding( WFPB). 

Zelf ben ik hooggevoelig en voel heel goed de emotie van mijn patiënten aan, zodat we meteen op dezelfde golflengte met elkaar kunnen werken aan een fit en gezond leven.

www.nootzaak.be

Isabelle de Nobel

Mijn naam is Isabelle de Nobel, ik heb sinds 2013 al velen begeleid naar een gezonder eetpatroon. Eerst op klassieke wijze, zoals het wordt aangeleerd tijdens de opleiding. Ik bleef echter een beetje op mijn honger zitten. Ik had het gevoel dat ik iets miste. Persoonlijk kreeg ik te maken met een flinke portie stress met een spastische darm als gevolg. Een holistische aanpak met ademtherapie, yoga en voeding heeft mij geholpen een betere relatie te krijgen met mijn lichaam en op een evenwichtige manier in het leven te staanNiet alleen heeft een plantaardig voedingspatroon een fantastisch effect gehad op mijn lichaam, het verzadigt ook mijn ziel te weten dat er geen dierlijk en planetair lijden is veroorzaakt om mijn bord en maag te vullen. Het verheugt mij dan ook zeer dat de klassieke leer steeds meer focust op een voornamelijk onbewerkt plantaardig eetpatroon. 

Door de jaren heen zijn mijn therapeutische mogelijkheden geëvolueerd naar een meer holistische aanpak. Vandaag de dag geef ik op vier verschillende locaties Yoga. Tijdens mijn consultaties geef ik uiteraard nog steeds voedingsadvies en coach ik mijn klanten naar een puur en voornamelijk plantaardig eetpatroon. Daarnaast werken we samen ook aan onderliggende problematieken, vaak veroorzaakt door stress. Ik heb een bijscholing gevolgd voor voeding bij depressie en burn-out waardoor ik met voeding heel gericht kan werken naar herstel van het biochemisch evenwicht.

https://isabelledietiste.com

Evelien Mertens

Sinds jongs af ben ik gefascineerd door beweging en sport. Ik wist dan ook al snel dat ik lichamelijke opvoeding wilde gaan studeren. Aanvankelijk ben ik gestart met de bachelor in het secundair onderwijs: lichamelijke opvoeding en Nederlands. Na deze studie was mijn leergierigheid nog niet gestild, en ik wilde meer weten over bewegingswetenschappen. In 2011 ben ik afgestudeerd als master in de lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen, met als afstudeervariant fitheid en gezondheid. Ik merkte dat dit wel de richting was die ik wilde uit gaan. Mensen begeleiden naar een gezondere levensstijl zou echt mijn doel worden. 

Het liep echter toch nog een beetje anders en mijn droom werd nog een beetje uitgesteld, aangezien ik in 2012 de kans kreeg om te starten met een doctoraat. Ik wou mijn wetenschappelijke kennis graag uitbreiden en heb in 2016 de titel van doctor in de bewegings- en sportwetenschappen (Vrije Universiteit Brussel) en doctor in de biomedische wetenschappen (KU Leuven) behaald. 

Ik besloot om in 2016 te starten met de opleiding Bachelor in voedings- en dieetkunde. In 2018 ben ik dan afgestudeerd als gediplomeerd diëtist. Momenteel ben ik zelf nog veel met sport en voeding bezig. Ik ben ontzettend gepassioneerd door CrossFit en triatlon. Mijn doel als diëtist is om door middel van gepersonaliseerd voedingsadvies mensen te begeleiden naar een gezondere levensstijl. Ik volg zelf gedurende een 5tal jaar een plantaardig voedingspatroon en heb me nog nooit zo energiek gevoeld. De keuze om me aan te sluiten bij de werkgroep plantaardige diëtisten was dan ook snel gemaakt.  

www.crossfitaalst/voeding-sport

Annelies Moons

Ik studeerde af als arts aan de Universiteit Antwerpen in 1989. Vanuit mijn passie voor duiken en bewondering voor het mariene ecosysteem, kwam ik in de wereld van het dierenrechtenactivisme terecht de dag dat ik deelnam aan een internationale actie tegen dolfinaria in Brussel op 28 juni 2014. Dit was de aanzet van mijn wetenschappelijk onderzoek naar plantaardige voeding. Na 3 jaar literatuurstudie en de online opleiding Plant-based nutrition van professor Colin Campbell (Cornell University New York) was het mij duidelijk dat een goed uitgebalanceerd vetarm “whole food plantaardig voedingspatroon (WFPV) samen met voldoende lichaamsbeweging en stressmanagement de sleutel is voor een optimale gezondheid. Mijn bijzondere interesse gaat uit naar het belang van een gezonde darmflora voor de mentale en fysieke gezondheid, voor een gezond immuunsysteem en het voorkomen van welvaartsziekten. De omschakeling naar biologische regeneratieve landbouw is niet alleen cruciaal voor de productie van hoogwaardig voedsel dat rijk is aan macronutriënten, vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere medicinale fytonutriënten, maar ook voor het vertragen van de klimaatopwarming en het herstel van de biodiversiteit. Een WFPV van jongs af aan biedt de beste garantie voor de preventie van welvaartsziekten in het latere leven. 

www.anneliesmoonsdoc.be

© 2024 Vlaamse Plantaardige Diëtisten

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Instagram