Onbewerkt en plantaardig

Noten, pinda's en chufa's

Notenpindas en chufa’s zijn gezonde voedingsmiddelen die gerust wel wat meer in het dagelijks voedingspatroon mogen voorkomen. Het zijn bronnen van eiwitten, gezonde vetten en heel wat vitamines en mineralen. Opgelet! Ze bevatten ook wel heel wat calorieën, dus let zeker een beetje op de portie die je consumeert. Van heel wat soorten worden er ook spreads gemaakt, ideaal als gezond broodbeleg. Maar ook hier is het belangrijk dat je de portie aanpast aan uw behoeften. We zetten hier de soorten noten, alsook de pinda en de chufa, allemaal eens op een rijtje.  

Amandelen/amandelnoten 

De amandel is het zaad van de amandelboom (Prunus dulcis). Deze noten worden in augustus geoogst. De Verenigde Staten zorgden in 2013-2014 voor 83% van de wereldproductie. Binnen de Europese Unie is Spanje verantwoordelijk voor het grootste deel van de productie. Amandelen zijn het rijkst aan vezels, calcium, vitamine B2 en vitamine E in vergelijking met de andere noten. 

Barunoten 

De barunoot heeft een smaak die tussen die van de cashewnoot en de pinda in ligt. Het is een minder gekende noot met een goede voedingswaarde. De baru noot bevat de hoogste hoeveelheid eiwitten en fosfor van alle noten. 

Cashewnoten 

De cashewnoot is het zaad van de kasjoeboom, Anacardium occidentale, die inheems is in Brazilië. Cashewnoten bevatten de hoogste hoeveelheid ijzer van alle noten.  

Meer info vind je hier

 Hazelnoten 

De hazelnoot is afkomstig van de hazelaar, een West-Europese inheemse struik uit de berkenfamilie. Hazelnoten bevatten de hoogste hoeveelheid foliumzuur/folaat van alle noten. 

.

Kastanjes 

De kastanje komt van de loofboom, een boom die in België te vinden is. De kastanje is een beetje het buitenbeentje van de noten omdat het caloriegehalte heel wat lager ligt, alsook de hoeveelheid eiwitten en vetten. Kastanjes bevat wel veel meer vitamine C dan andere noten. 

Macadamianoten 

De macadamianoot is een van oorsprong Australische noot. Uit de macadamianoot wordt ook olie geperst. Macadamianoten bevatten de hoogste hoeveelheid calorieën, enkelvoudig onverzadigde vetten en jodium van alle noten. 

Paranoten 

De paranoot wordt geleverd door een boom (Bertholletia excelsa) die van nature voorkomt in Suriname, Guyana, Venezuela, Brazilië, Colombia, Peru en Bolivia en voornamelijk groeit langs de oevers van de Amazone, Rio Negro, Rio Vaupés en de Orinoco op plaatsen die niet worden overstroomd bij een gemiddelde jaartemperatuur van 28 °C. Het is een van de grootste bomen uit het regenwoud. Paranoten of Braziliaanse noten zijn het rijkst aan selenium in vergelijking met andere noten. Met 4 à 5 paranoten per dag behaal je meteen de aanbeveling voor selenium. Verder bevatten paranoten het hoogste gehalte aan magnesium, vitamine B1 en het laagste gehalte aan suiker van alle noten. 

Pecannoten

De pecannoot komt van een boom uit de okkernoot– of walnootfamilie en lijkt bijgevolg dus sterk op de walnoot. Pecannoten bevatten het hoogste gehalte aan zink van alle noten. 

Pinda’s 

De pinda (Arachis hypogaea) wordt ook wel aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot genoemd. Ondanks al deze namen is de pinda botanisch gezien geen noot, maar een peulvrucht met daarin twee of drie zaden. De pindaplant behoort zoals alle peulvruchtdragenden tot de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae oftewel Fabaceae). 

Pistachenoten 

De pistache (Pistacia vera) is een kleine boom uit de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae). Deze noot wordt ook wel pimpernoot genoemd. De pistache komt van nature voor in Azië, maar wordt veel in Europa gekweekt vanwege de eetbare, groene zaden. Het woord pistache is afkomstig van het Perzische pista. Pistachenoten bevatten het hoogste gehalte aan kalium van alle noten.  

Tijgernoten/chufa’s/aardamandelen 

De tijgernoot, ook wel chufa of aardamandel genoemd, is eigenlijk geen noot maar een groente, meer bepaald een soort knolgewas. Chufa is de Spaanse benaming. Ze worden hier ook bij de noten besproken omdat ze op gelijkaardige wijze worden geconsumeerd. Het voordeel aan de tijgernoot is dat deze wel kan geconsumeerd worden door mensen met een notenallergie. Tijgernoten bevatten erg veel ‘resistent zetmeel’. Dit is een soort van vezel die enorm veel prebiotica bevat en dus op die manier bijdraagt tot een gezonde darmflora en -functie. Aangezien chufaeigenlijk niet tot de noten maar tot de groenten behoren, bevatten ze minder calorieën en meer koolhydraten en suikers in vergelijking met noten.  

Walnoten 

De walnoot, ook wel okkernoot genoemd, is afkomstig van de walnoot- of okkernootboom. Walnoten worden volop gekweekt in landen met een gematigd klimaat. Warme zomers en relatief koude tot milde winters zijn een ideaal klimaat. In België bevinden zich bomen van diverse rassen. De oogst gebeurt tussen september en november. Walnoten bevatten het hoogste gehalte aan alfa-linoleenzuur (de voorloper van omega-3) van alle noten. 

Bronnen: WikipediaNubelNevo 

Voedingswaarden pinda’s en noten klik hier.

© 2024 Vlaamse Plantaardige Diëtisten

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Instagram