Samenvatting van en kritische blik op het artikel Dit artikel gaat over koemelk en plantaardige drinks op basis van soja, noten en granen. Men is in het artikel echter veel kritischer over de plantaardige drinks dan over melk. In het groot wordt vermeld: “De voorkeur gaat vanzelfsprekend uit naar ongesuikerde melkproducten.” Dit lijkt wat kort door de bocht te zijn, aangezien zowel melk als calciumverrijkte sojaproducten in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek staan en dus als evenwaardig worden beschouwd. In vergelijking met halfvolle melk, bevat (ongezoete) sojadrink natuur minder calorieën, meer onverzadigde vetten, minder verzadigde vetten, minder koolhydraten en meer ijzer. Wanneer deze verrijkt is, bevat deze eventueel calcium en zelfs meer vitamine B12 en vitamine B2. Uit een recente review en meta-analyse blijkt dat sojaproducten zelfs beschermend werken tegen diabetes mellitus type 2 (Wenzhen Li et al., 2018). Sojaproducten zijn misschien voor velen onbekend, maar hebben dus zeker en vast een positief effect op de gezondheid.
Bron: Li, W., Ruan, W., Peng, Y., & Wang, D. (2018). Soy and the risk of type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of observational studies. Diabetes research and clinical practice, 137, 190–199. https://doi.org/10.1016/j.diabres.2018.01.010