Onbewerkt en plantaardig
Krik het immuunsysteem van je kleuter op met rundvlees en volle room…
https://vilt.be/nl/nieuws/krik-het-immuunsysteem-van-je-kleuter-op-met-rundvlees-en-volle-room
Samenvatting van de studie
In deze studie werden 18 kinderen van één tot vier jaar oud, die geregeld last hadden van luchtweginfecties, opgedeeld in twee groepen. De ouders van één groep kinderen kreeg het advies om hun kind drie keer per week 60 gram rundvlees te geven en vijf keer per week groene groenten (deze laatste kreeg vreemd genoeg minder aandacht). De kinderen consumeerden daarnaast dagelijks 300 ml volle melk en kregen boter als vetstof op de boterham. De controlegroep voerde geen wijzigingen door en at gewoon zoals anders.
De kinderen uit de experimentele groep hadden gemiddeld 4,8 dagen per maand last van symptomen, in vergelijking met 7,7 dagen bij de kinderen uit de controlegroep. Het aantal infecties dat de kinderen doormaakten verschilde niet significant. In experimentele groep lag zowel het aantal doktersbezoeken als het antibioticagebruik lager.
Waarom moeten we deze resultaten kritisch bekijken?
Een eerste beperking van deze studie was het aantal deelnemers, aangezien slechts 18 kinderen deelnamen aan deze studie. Het voorkomen van infecties bij kinderen en de dagen met symptomen zijn heel erg variabel. Een tweede beperking was het feit dat deze studie niet (dubbel) geblindeerd was, wat bij studies omtrent voeding nogal moeilijk is tenzij voedingsmiddelen/voedingsstoffen kunnen worden vermomd. Er werd niet nagegaan hoe het voedingspatroon voor de studie er uit zag, wat uiteraard wel een effect heeft op de gezondheid van de kinderen tijdens de studie. Een derde beperking was dat de ouders tegelijk verantwoordelijk waren voor zowel het voedingsgedeelte als het bijhouden van het aantal dagen dat hun kind last had van een luchtweginfectie. Het is best mogelijk dat ze daardoor minder geneigd waren te besluiten dat hun kind ziek was aangezien deze in de experimentele of behandelde groep zat. De interpretatie van de mate van infectie is natuurlijk ook vrij subjectief, aangezien dit nergens werd vastgelegd in bepaalde criteria. Het toeschrijven aan voordelen op het gebied van immuniteit aan specifieke voedingsmiddelen is nogal gevaarlijk, omdat er nergens wetenschappelijk werd aangetoond dat die specifieke voedingsmiddelen zouden gerelateerd zijn aan een sterker immuunsysteem. Er wordt ook niet over een achterliggend mechanisme gesproken.
Auteur: Evelien Mertens, Vlaamse Plantaardige Diëtist
Vlaamse Diëtisten VZW
RP 0746.786.667
Rerum Novarumlaan 54
2300 Turnhout
RPR Antwerpen
afdeling Turnhout
info@vlaamsedietisten.be
www.vlaamsedietisten.be
© 2024 Vlaamse Plantaardige Diëtisten
Thema gemaakt door Anders Noren — Boven ↑