Onbewerkt en plantaardig

Het Nieuwsblad: Veganistisch eetpatroon niet per se gezonder, variatie blijft belangrijk – mag het eens vegan zijn?

Samenvatting van het artikel en waarom we het artikel kritisch moeten bekijken
In het artikel gaat het vooral om de meer bewerkte vleesvervangers, waarvan wel bekend is dat deze niet altijd even gezond zijn en vooral geproduceerd worden om de overstap van omnivoor naar vegetariër of veganist vlotter te doen verlopen. Veel vleesvervangers worden geproduceerd met als doel de smaak van een dierlijk product na te bootsen. Ook al zijn er in de wereld van de vleesvervangers ook wel positieve evoluties qua voedingswaarde merkbaar, naar kwaliteit toe is niet elk product even gunstig. Het is echter wel jammer dat het artikel daar vooral op inspeelt, aangezien een onbewerkt of minimaal bewerkt plantaardig voedingspatroon heel wat positieve effecten heeft op de gezondheid (zie vorige posts van veganisme/plantaardige voeding in de media). Veganisme zou zich volgens één van de geïnterviewden bevinden op de grens van het extreme. De andere geïnterviewde beweert dat mensen alleseters zijn en dat het menselijk lichaam nu eenmaal dierlijke producten nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Deze beweringen gaan volledig in tegen de meest recente wetenschappelijke literatuur en de adviezen van onder andere de EAT Lancet, het Vlaams Instituut Gezond Leven, enz. waar geopperd wordt om meer onbewerkt of minimaal bewerkt plantaardig te eten (Willett et al., 2019). Deze adviezen zijn er niet alleen gekomen ten voordele van de gezondheid, maar ook ten voordele van de planeet. Planetaire gezondheid is ook van ontzettend groot belang omdat deze factor een enorme impact heeft op de gezondheid van de mens. Het advies van de Vlaamse Plantaardige Diëtisten bestaat er dan ook uit om zowel de menselijke als de planetaire gezondheid te verbeteren door te kiezen voor voldoende groenten, fruit, volkoren granen en graanproducten, peulvruchten en afgeleiden, noten, zaden en pitten.

Bronnen:
Willett, W., Rockström, J., Loken, B., Springmann, M., Lang, T., Vermeulen, S., Garnett, T., Tilman, D., DeClerck, F., Wood, A., Jonell, M., Clark, M., Gordon, L. J., Fanzo, J., Hawkes, C., Zurayk, R., Rivera, J. A., De Vries, W., Majele Sibanda, L., Afshin, A., … Murray, C. (2019). Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet (London, England), 393(10170), 447–492. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31788-4

Auteur: Evelien Mertens, Vlaams plantaardig diëtist

© 2021 Vlaamse Plantaardige Diëtisten

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Instagram