Onbewerkt en plantaardig

De invloed van vezels op de mentale gezondheid 

Korte keten vetzuren, de belangrijkste metabolieten die worden geproduceerd door bacteriële fermentatie van voedingsvezels in het maagdarmkanaal, worden verondersteld een sleutelrol te spelen in de samenwerking tussen microbiotadarmen en hersenen. De paden waardoor korte keten vetzuren het mentaal functioneren zouden kunnen beïnvloeden, inclusief affectieve en cognitieve processen en hun neurale basis, zijn nog niet volledig opgehelderd.

Toch weten we dat deze korte keten vetzuren verschillende positieve effecten hebben in het lichaam, niet alleen fysiologisch, maar dus ook mentaal. Zo zou er een associatie zijn tussen de korte keten vetzuren en mentale aandoeningen zoals bijvoorbeeld depressie. Het consumeren van plantaardige voeding, die sowieso rijk is aan vezels, zou het gehalte aan korte keten vetzuren kunnen doen stijgen en op die manier dus een positieve invloed hebben op de mentale gezondheid.  

Bron: Dalile, B., Van Oudenhove, L., Vervliet, B., & Verbeke, K. (2019). The role of short-chain fatty acids in microbiota-gut-brain communication. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology, 16(8), 461–478. https://doi.org/10.1038/s41575-019-0157-3 

© 2024 Vlaamse Plantaardige Diëtisten

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Instagram