De invloed van een plantaardig voedingspatroon op de duursportprestatie
Studies suggereren dat duursporters een hoger dan gemiddeld risico lopen op atherosclerose en myocardschade. De effecten van eenplantaardigvoedingspatroon om deze risico’s te verminderen en de sportprestaties te beïnvloeden werden reeds meermaals onderzocht. Een plantaardig voedingspatroonbiedt gezondheidsvoordelen naar cardiovasculaire risicofactoren (voornamelijk op het gebied van plasmalipiden) toe, maar ook naar lichaamsgewicht en bloeddruk toe.Daarenboven biedt het een belangrijk effect naar het omkeren van bestaande atherosclerotische laesies, wat leidt tot een aanzienlijke mate van cardiovasculaire bescherming. Bovendien kunnen plantaardige voedingspatronen voordelen op het vlak van sportprestaties bieden. Er is consequent aangetoond in studies dat ze zorgen voor een lager lichaamsvetpercentage, wat leidt tot een meer gunstige lichaamssamenstelling. Omdat planten over het algemeen veel koolhydraten bevatten, bevorderen ze een effectieve glycogeenopslag in het lichaam, wat de basis brandstof is bij sportinspanningen. Door de viscositeit van het bloed te verlagen en de arteriële flexibiliteit en endotheel functie te verbeteren, kan worden gesteld dat ze de bloeddoorstroming en de voorziening van zuurstof naar de weefsels verbeteren. Omdat veel groenten, fruit en andere plantaardige voedingsmiddelen rijk zijn aan antioxidanten, helpen ze de oxidatieve stress te verminderen. Een plantaardig voedingspatroon kan eveneens de indicatoren van ontsteking verminderen. Samengevat kunnen de kenmerken van een plantaardig voedingspatroongezondheids- en prestatievoordelen opleveren voor duursporters.
Bron: Barnard, N. D., Goldman, D. M., Loomis, J. F., Kahleova, H., Levin, S. M., Neabore, S., & Batts, T. C. (2019). Plant-Based Diets forCardiovascular Safety and Performance in EnduranceSports. Nutrients, 11(1), 130. https://doi.org/10.3390/nu11010130