Onbewerkt en plantaardig

Cashewnoot

De cashewnoot, kasjoenoot, bombaynoot, katjang of olifantsluis wordt vanuit culinair perspectief gezien als een noot maar valt binnen het botanische klassement onder de zaden. 

Kasjoebomen geven vruchten in de vorm van een appel, de cashewappel. De groeiwijze is bijzonder want de relatief grote vrucht produceert maar één cashewnoot, die je onderaan de vrucht ziet hangen. De vruchten bevatten veel vitamine C maar hebben geen lekkere smaakDe bomen komen van nature voor in Brazilië, maar worden ook verbouwd in India, Vietnam, Indonesië en enkele Afrikaanse landen.  

Om de noot heen zit een dop die olie bevat. Aanraking hiervan kan irritatie op de huid veroorzaken. Dit is dan ook meteen de reden waarom cashewnoten niet in dop verkocht worden. Er zijn een aantal stappen nodig om de olie te verwijderen om tot een veilig eetbaar eindproduct te komen. Dit verklaart ook waarom cashewnoten relatief prijzig zijn.  

Qua voedingswaarde zijn cashewnoten een echte topper en mogen daarom niet in je voedingspatroon ontbreken! Ze zijn rijk aan mineralen zoals fosfor, magnesium, calcium, ijzer, koper, zink, kalium en natrium. Ze voorzien je ook van bijna alle B-vitamines namelijk B1, B2, B3, B5, B6 en B11 of foliumzuur. En om het af te maken, leveren ze ook vitamine E en K.  

© 2025 Vlaamse Plantaardige Diëtisten

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Instagram