Onbewerkt en plantaardig

Bepaalt voeding of u ernstig ziek wordt van COVID-19?

Samenvatting van het artikel:
In het artikel wordt aangehaald dat bijna alle patiënten die in het ziekenhuis uiteindelijk zwaar ziek zouden worden of zelfs zouden overlijden aan COVID-19 bij hun opname een ernstig tekort aan zink en selenium hadden. Patiënten die dit tekort niet hadden of bij wie het tekort minder groot was, hadden een grotere overlevingskans op COVID-19 en lieten een vlottere genezing zien. In het artikel wordt aangehaald dat zink en selenium te vinden zijn in vlees en vis. Over plantaardige bronnen van zink en selenium wordt met geen woord gerept.

Waarom moeten we dit artikel kritisch bekijken?
Het is wel vreemd dat ondanks het feit dat het grootste deel van de mensen een omnivoor voedingspatroon consumeert (met dus vlees en vis) er toch blijkbaar heel wat tekorten zijn wat betreft zink en selenium, aangezien deze twee micronutriënten volgens het artikel precies uitsluitend te vinden zijn in vlees en vis. Zink en selenium zijn nochtans ruimschoots te vinden in plantaardige bronnen. Zo behaalt iemand met de consumptie 2 à 3 paranoten/Braziliaanse noten per dag de dagelijkse aanbeveling aan selenium. Ook andere noten en volkoren graanproducten zijn rijk aan selenium. Zink komt onder andere voor in graanproducten en noten. Mycoproteïne of schimmeleiwit is ook een heel goede bron van zink.

Aangezien de darmen een ontzettend belangrijke rol spelen in het immuunsysteem, lijkt het kiezen voor plantaardige voeding heel wat gezondheidsvoordelen te hebben. Een plantaardig voedingspatroon, dat quasi automatisch al vezelrijk is, vult het darmmicrobioom aan met nuttige bacteriën, wat leidt tot een symbiotische associatie die verschillende gezondheidsvoordelen zoals een verbeterde immuniteit met zich meebrengt (Rishi et al., 2020).

Gezien de oorzaak van de pandemie is het toch een veel betere keuze om voedingsstoffen uit plantaardige voeding te halen dan uit dierlijke voeding. Het kiezen voor plantaardige voeding maakt dat de kans dat dergelijke pandemieën in de toekomst nog voorkomen minder groot wordt (Atzrodt et al., 2020).

 

Bronnen:
Atzrodt, C. L., Maknojia, I., McCarthy, R., Oldfield, T. M., Po, J., Ta, K., Stepp, H. E., & Clements, T. P. (2020). A Guide to COVID-19: a global pandemic caused by the novel coronavirus SARS-CoV-2. The FEBS journal, 287(17), 3633–3650. https://doi.org/10.1111/febs.15375

Rishi, P., Thakur, K., Vij, S., Rishi, L., Singh, A., Kaur, I. P., Patel, S., Lee, J. K., & Kalia, V. C. (2020). Diet, Gut Microbiota and COVID-19. Indian journal of microbiology, 60(4), 1–10. Advance online publication. https://doi.org/10.1007/s12088-020-00908-0 ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

© 2024 Vlaamse Plantaardige Diëtisten

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Instagram