Onbewerkt en plantaardig

4 grote nadelen van het veganisme voor je gezondheid

https://www.thefullcircle.be/blog/4-grote-nadelen-van-het-veganisme-voor-je-gezondheid/

Samenvatting van het artikel
In dit artikel worden 4 zogezegde nadelen aangehaald van een veganistisch voedingspatroon (in het artikel zelf maken ze gebruik van het woord dieet, wij gebruiken echter liever het woord voedingspatroon). Helaas staat in het artikel geen enkele referentie naar wetenschappelijke literatuur en kunnen we dus niet achterhalen op welke studies deze informatie gebaseerd is. Een eerste nadeel dat wordt aangehaald is dat een veganistisch voedingspatroon leidt tot vele tekorten zoals eiwitten, omega 3, vitamine B12, vitamine A, cholesterol, verzadigde vetten, … Ten tweede spreken ze over het skinny fat fenomeen. Volgens hen blijkt uit studies (waar ze dus niet naar refereren, dus we weten niet welke studies hier bedoeld worden) dat een veganistisch voedingspatroon dopamine en testosteron doet dalen. Ze vermelden ook dat een laag testosterongehalte maakt dat men weinig spiermassa kan aanmaken of spiermassa kan behouden. Zo kunnen veganisten volgens hen wel eens die ‘skinny fat’ looks krijgen. Ten derde zeggen ze dat veganisme iemand sneller doet verouderen, aangezien ze er van uit gaan dat iemand die plantaardig eet onvoldoende eiwitten/aminozuren binnenkrijgt en het lichaam dus aminozuren elders zal zoeken zoals van spieren, huid en bindweefsel. In het artikel wordt nogmaals letterlijk aangehaald dat men in een veganistisch voedingspatroon onvoldoende eiwitten/aminozuren binnenkrijgt. Door de katabolische reactie zouden mensen die een veganistisch voedingspatroon volgen sneller oud worden. Ten vierde halen ze in het artikel aan dat iemand die veganistisch eet dikkere billen krijgt doordat het filterproces in de lever niet optimaal zou verlopen door een tekort aan eiwitten/aminozuren. Vetopslag komt volgens het artikel voornamelijk doordat de oestrogeenreceptoren bezet zijn met vervuiling. Het artikel besluit dat een veganistisch voedingspatroon OK is wanneer er wat vlees aan wordt toegevoegd.

Waarom moeten we dit artikel kritisch bekijken?
Nergens in het artikel worden referenties aangehaald en er wordt reclame gemaakt voor bepaalde voedingssupplementen, wat de onafhankelijkheid van hun informatie sowieso sterk in twijfel trekt. De eiwitmythe bij vegetarische en plantaardige voedingspatronen is echter intussen al meermaals achterhaald door heel wat studies. Een recente review van allerlei verschillende studies besluit het volgende: “gezien de transitie in aanbevelingen van diëtisten voor mensen om over te stappen op een meer plantaardig voedingspatroon, is er reeds heel wat wetenschappelijk onderbouwde literatuur die de eiwitgeschiktheid van vegetarische en plantaardige voedingspatronen bevestigt.” (Mariotti & Gardner, 2019) Omega 3 vetzuren zijn vetzuren die via algen en zeewier worden opgenomen door gekleurde vissen. Aangezien algen en zeewier op hun dagelijks menu staan, krijgen ze via die weg omega 3 binnen. Vissen zijn dus niet de oorspronkelijke bron van omega 3. Vitamine B12 is een vitamine die in het veevoeder ook wordt toegevoegd, dieren krijgen met andere woorden een supplement toegediend aangezien de bacterie die verantwoordelijk is voor de aanmaak van vitamine B12 niet meer voldoende wordt opgenomen door de dieren. Vitamine B12 uit dierlijk voedsel halen is dus een enorme omweg. Bètacaroteen is de precursor voor vitamine A en wordt daarom ook wel provitamine A genoemd. Het komt onder andere voor in groenten en gele of oranje vruchten zoals bijvoorbeeld zoete aardappel, pompoen, mango, enz., waar het voor de kleur verantwoordelijk is. Een plantaardig voedingspatroon met voldoende gezonde voedingsmiddelen bevat dus wel degelijk voldoende vitamine A. Cholesterol hoeft niet via de voeding worden opgenomen, want ons lichaam maakt dit gewoon zelf aan. Verzadigde vetten zijn een grote boosdoener binnen de voeding, dus het is zeker en vast geen gemis dat plantaardige voeding over het algemeen arm is aan verzadigd vet. In de paragraaf omtrent skinny fat worden heel wat beweringen gedaan en oorzaak-gevolg relaties gelegd die niet kloppen of nog onvoldoende onderzocht zijn. Zo toonde een recente studie aan dat het gehalte aan plantaardig voedsel in de voeding niet geassocieerd met het serum testosteron niveau (Kuchakulla et al., 2020). Een recente studie waarbij meer dan 3000 mensen werden opgevolgd bleek dat een hogere inname van totaal, dierlijk en plantaardig eiwit -ongeacht de verhouding van dierlijk tot plantaardig eiwit- in verband wordt gebracht met grotere skeletspiermassa bij thuiswonende Chinese volwassenen van middelbare en oudere leeftijd met een gemiddelde eiwitinname van meer dan 0,8 g/kg per dag (Li et al., 2019). De derde bewering is opnieuw gebaseerd op de redenering dat veganisten onvoldoende eiwitten/aminozuren binnenkrijgen. De vierde bewering is te weerleggen doordat steeds meer studies aantonen dat een plantaardig voedingspatroon kan leiden tot gewichtsverlies. Een recente review toonde bepaalde factoren het verzadigingsgevoel verbeteren en het energieverbruik verhogen, wat leidt tot een lager lichaamsgewicht en vetpercentage (Najjar & Feresin, 2019). Wat de conclusie van het artikel betreft kunnen we alleen maar zeggen dat het aanraden van vlees niet meer van deze tijd is en dat men perfect gezond kan leven en goede sportprestaties kan leveren op een 100% plantaardig voedingspatroon.

Bronnen:
Kuchakulla, M., Nackeeran, S., Blachman-Braun, R., & Ramasamy, R. (2020). The association between plant-based content in diet and testosterone levels in US adults. World journal of urology, 10.1007/s00345-020-03276-y. Advance online publication. https://doi.org/10.1007/s00345-020-03276-y

Li, C. Y., Fang, A. P., Ma, W. J., Wu, S. L., Li, C. L., Chen, Y. M., & Zhu, H. L. (2019). Amount Rather than Animal vs Plant Protein Intake Is Associated with Skeletal Muscle Mass in Community-Dwelling Middle-Aged and Older Chinese Adults: Results from the Guangzhou Nutrition and Health Study. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 119(9), 1501–1510. https://doi.org/10.1016/j.jand.2019.03.010

Najjar, R. S., & Feresin, R. G. (2019). Plant-Based Diets in the Reduction of Body Fat: Physiological Effects and Biochemical Insights. Nutrients, 11(11), 2712. https://doi.org/10.3390/nu11112712

Mariotti, F., & Gardner, C. D. (2019). Dietary Protein and Amino Acids in Vegetarian Diets-A Review. Nutrients, 11(11), 2661. https://doi.org/10.3390/nu11112661

Auteur: Evelien Mertens, Vlaamse Plantaardige Diëtist

© 2021 Vlaamse Plantaardige Diëtisten

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Instagram